Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΔΙΑΠΛΟΚΗ


ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ



Η ψήφιση του ενεργειακού νόμου  που  πραγματοποιήθηκε στις 29/7/2011 μας  επιφύλασσε αρκετές δυσάρεστες (ως συνήθως) εκπλήξεις από την πλευρά του νομοθέτη.
Ως γνωστό ο συγκεκριμένος πλέον Νόμος φέρνει τα πάνω κάτω στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και κατ΄επέκταση στη ΔΕΗ και στους εργαζόμενους σε αυτή.
Μέσα από όλα τα δεινά του νόμου διαχέεται μια περίεργη οσμή σκανδάλου πράσινης ανάπτυξης με βρώμικο καύσιμο. Ο «σωτήρας» της Ελληνικής οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου αφού εξυπηρέτησε τους διεθνής τοκογλύφους και την τρόικα, τώρα μήπως ήρθε η ώρα να εξυπηρετήσει τα εγχώρια αφεντικά του; 
 Για του λόγου του αληθές στο  άρθρο 197 του συγκεκριμένου νόμου, ορίζεται ότι η ενέργεια που παράγεται από σταθμούς Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) θα απορροφάται κατά προτεραιότητα από το Σύστημα και θα αμείβεται με εγγυημένη  τιμή, όπως δηλαδή οι ΑΠΕ. Είναι προφανές ότι η «φωτογραφική» αυτή νομοθετική πρόβλεψη αφορά συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους οι οποίοι μάλιστα  έχουν αιτηθεί και εγγράφως. Η συγκεκριμένη μονάδα θα εξομοιωθεί με τις μονάδες ΑΠΕ, θα έχει δηλαδή όχι μόνο προτεραιότητα ένταξης στο δίκτυο, αλλά και επιδοτούμενο τιμολόγιο αγοράς της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Κοινώς τιμολόγιο αιολικής ενέργειας συν  τη ρήτρα φυσικού αερίου (130 ευρώ /Mwh).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των επαγγελματιών του κλάδου της ενέργειας, που τους έστειλαν στον υπουργό και τους δημοσιοποίησαν στη συνέχεια, το ετήσιο κόστος είναι 175 εκατ. Ευρώ και αν υπολογίσουμε ότι ο κύκλος ζωής μιας τέτοιας μονάδας είναι 25 χρόνια το αντίστοιχο κόστος είναι 4,3 δις ευρώ που θα πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής, μέσω του ειδικού τέλους ΑΠΕ.
Η κοινοτική οδηγία (72/2009) επιβάλει μόνο την προτεραιότητα ένταξης των μονάδων ΣΗΘΥΑ στο διαχειριστή του συστήματος και δεν ορίζει τρόπο τιμολόγησης. Την τιμολόγηση την όρισε το άρθρο – «φωτογραφία» (το 197), ενώ η τροπολογία του υπουργού ήρθε για να την καταστήσει αδιαφανέστερη, καθώς την παραπέμπει για τις λεπτομέρειες σε υπουργική απόφαση κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ.
Το αποτέλεσμα της ρύθμισης αυτής θα είναι ότι την επιδότηση των επιχειρηματιών φίλων της Κυβέρνησης θα την πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής, μέσω του τέλους των ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Αυτό είναι μια κυνική προσέγγιση το τι σημαίνει διευκολύνω τις ιδιωτικές επενδύσεις και το πώς αντιλαμβάνομαι τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών – καταναλωτών.
Η Διοίκηση της ΔΕΗ κάνει πως δεν ακούει όταν έχει τέτοια μεταχείριση από την Κυβέρνησή της, όταν μάλιστα στο παρελθόν η αντίστοιχη Διοίκηση τότε σε αντίστοιχες πρακτικές είχε αντιδράσει, ερχόμενη μάλιστα σε κόντρα με την τότε Κυβέρνηση.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Ζερβός έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα όπως το ωράριο των υπαλλήλων της ΔΕΗ, γιατί με την απαράδεκτη αυτή αλλαγή, κατά τη γνώμη του θα «βγάλει» την Επιχείρηση από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει με τα καμώματά του και την ανύπαρκτη παρουσία του στην Διοίκησή της.
Η ΔΕΗ τεμαχίζεται, διαλύεται, εκποιείται σε τιμή ευκαιρίας και ο κ. Ζερβός χτενίζεται, παραμένοντας στη θέση του εν αντιθέσει με τις βαρύγδουπες δηλώσεις του στο παρελθόν περί παραιτήσεώς του εάν η ΔΕΗ πουληθεί.
Επίσης η Διοίκηση της ΔΕΗ και ο κ. Ζερβός με βάση την «απειλή» του ΥΠΕΚΑ ότι θα δώσει στη δημοσιότητα τους μεγαλοοφειλέτες της ΔΕΗ οπού της χρεωστάνε 200 εκατ. Ευρώ, είναι υποχρεωμένη να δώσει τα ονόματα στη δημοσιότητα ή να τους κόψει το ρεύμα όπως κάνει στους ανήμπορους οικονομικά οικιακούς καταναλωτές, εκτός αν φοβάται μήπως στους μεγαλοοφειλέτες είναι και επιχειρηματίες με μονάδες ΣΥΘΗΑ;
Κάποιοι άλλοι είχαν μεγάλη ευαισθησία για τα  συμφέροντα των καταναλωτών στο παρελθόν, τώρα έχουν πάθει αφωνία.
Ο Ελληνικός λαός καλείται πάλι να μειώσει το εισόδημά του, αλλά ταυτόχρονα του επιβάλλεται να επιδοτεί τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες για να αυξάνουν τα κέρδη τους απομυζώντας τον Έλληνα καταναλωτή.
Εάν αυτό δεν είναι ΣΚΑΝΔΑΛΟ ολκής τότε τι είναι;
Η πιο φαύλη και διεφθαρμένη Κυβέρνηση όλων των εποχών και ο αρμόδιος υπουργός ΠΕΚΑ ανδρείκελο των συμφερόντων, πρέπει να δώσουν εξηγήσεις στον Ελληνικό λαό για το πώς εννοούν την εξυπηρέτηση του Δημόσιου συμφέροντος και τι ΔΕΗ θέλουν να έχουν.
Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και Ελληνικός λαός απαιτούν μια απάντηση από τους αρμόδιους φορείς.







Γραφείο Τύπου ΔΑΚΕ ΕΤΕ/ΔΕΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου